Mijn eerste stagedag van 5:00 tot 17:00 op het ID-College

Mijn eerste stagedag van 5:00 tot 17:00 op het ID-College

Een spelsimulatie LO-Game ondersteunen bij ID College in Alphen aan den Rijn

Voor mijn studie Bedrijfseconomie aan Stenden Hogeschool te Emmen is mijn stage begonnen bij LE-Network. Ik, Lorenzo Dolphijn, mocht direct mee naar het ID College in Alphen aan den Rijn waar we afgelopen dinsdagochtend de spelsimulatie LO-Game mochten verzorgen. De studenten van de opleiding Transport & Logistiek mochten spelenderwijs leren als introductie voor het komende schooljaar.

Voor mij een goede gelegenheid om het leereffect van het simulatiespel te observeren. Mijn eerste ervaring is, dat het spelsimulatie nuttig is voor studenten. Dit omdat de voorvallen tijdens de spelsimulatie aan de logistieke theorie werden gekoppeld. Dat maakte theoretische zaken heel inzichtelijk. Ook in de PowerPoint dia’s bij het spel.

Ik denk dat de studenten er veel aan hadden, omdat de studenten zelf in gesprek gingen. Ze konden situaties benoemen en oplossingen bedenken. Besproken voorbeelden zijn ‘bottlenecks in het productie proces’. Die kon je mooi zien. Ook ‘registratie van het logistiek proces’, waaróm dat belangrijk is.

Voor LE-Network krijgt deze LO-Game bij het ID College nog een vervolg. Want de intentie is om in samenwerking met MBO-opleidingen de logistieke spelsimulatie meer en beter toe te passen. Het ID College heeft in elk geval belangstelling voor een dergelijk co-creatie proces.

Specifieke ervaringen

  • Er werden in de eerste versie geen parafen gezet! De functie van het administreren van de vorderingen in de productie was kennelijk niet benodigd, waardoor er ook geen besef was van de noodzaak daartoe.
  • Assistent logistiek manager nam de opdracht van de klant aan. Zonder dat hij daartoe geautoriseerd was. Gedroeg zich alsof hijzelf de manager was. Typisch Nederlandse opstelling, dat zou in Duitsland niet gebeuren, waar de machtafstand veel groter is. Zie Hofstede.
  • Bottleneck verschuiving was  heel zichtbaar in versie 3: het was zeer druk voor het magazijn grondstoffen. Ook duidelijk het besef dat de bottleneck ging verschuiven; enkele deelnemers waren zich hier ter dege van bewust
  • Just in Time uitgelegd, na de suggestie om het benodigde materiaal netjes tussen de productieafdelingen te leggen (goede analytische opmerking! Van deze MBO studente)

Wat?

LO-Game, Logistiek en Management spel.

Wie?

ID College,
Ambonstraat 1,
2405 EN, Alphen aan den Rijn
Nederland

Waarom?

Leren waar je in de praktijk op moet letten bij productieprocessen

Wanneer?

Dinsdag 25 Augustus, 2015.

Fotogallerij

2017-07-05T12:03:30+00:0025-8-2015|Simulatiespellen|