Menu Sluiten

In memoriam Geert-Jan van Stiphout

Onze oud-aandeelhouder Geert-Jan van Stiphout is ons op 16 juli 2020 ontvallen
Hij was jarenlang betrokken bij het wel en wee van LE-Network. Geert-Jan van Stiphout was een aimabel persoon, een goede vriend en een betrokken mens. In de periode van zijn leven dat hij actief betrokken was bij LE-Network, hebben we niet alleen veel steun maar ook plezier aan het gezelschap van Geert-Jan gehad. Hij bracht altijd de nodige humor mee naar de vergadertafel. Met zijn scherpe, analytische vermogen wist hij telkens weer een belangrijke bijdrage te leveren. Geert Jan zal dan ook in meerdere opzichten enorm gemist worden bij ons op LE-Network.

Geert-Jan van Stiphout: realiteitsgehalte & spelsimulaties

Geert-Jan heeft bijgedragen aan de ontwikkelingen van de spelsimulaties, hij gaf feedback vanuit zijn eigen ervaringen. Dat leidde bijvoorbeeld tot nieuwe accenten in de Logistieke LEARN Games, die destijds nog LO-Game heette. Zijn praktijkervaringen in diverse directiefuncties bij een Duitse multinational dienden als adstructie voor het maken van fouten en verkeerde keuzes die ook in de spelsimulatie gemaakt worden.

Voorbeelden van afstemmingsproblemen en hokjesdenken binnen eigen koninkrijkjes werden en worden gebruikt als adstructie. Een simpel voorbeeld is de druk op de afdeling logistiek door de productieafdeling om te zorgen voor toelevering van halffabricaten. De afdeling logistiek begreep uit de toonzetting dat dit vooral snel moest gebeuren, wat leidde tot vervoer per vliegtuig. De praktijk was, zo had Geert Jan uitgezocht, dat die de halffabricaten minstens zes weken op voorraad liggen voordat ze in de productie werden gebruikt. Het is dan ook veel goedkoper om vervoer per schip (wat drie weken duurt) te regelen. Het bespaarde de multinational jaarlijks enorm op de vervoerskosten.

Dergelijke situaties en keuzes in de bedrijfsprocessen komen ook voor in de Logistieke LEARN Games. Het opereren van deelnemers terwijl ze het spel spelen staan in veel gevallen model voor wat zich ook daadwerkelijk afspeelt in de werkelijkheid.
Met zijn ervaringen voorzag Geert-Jan de spelsimulaties van de reële ervaringen uit een multinationale productieomgeving waardoor het realiteitsgehalte van de spelsimulaties voor deelnemers werd versterkt en verlevendigd.

Geert-Jan van Stiphout: innovatie bij van nieuwe spelsimulaties

De gerichtheid op innovatie kenmerkte Geert Jan, zo leverde Geert-Jan van Stiphout een inhoudelijke bijdrage aan nieuwe spelsimulaties die nog in ontwikkeling zijn, zoals LE-SAP Game, een spelsimulatie die duidelijk maakt wat de toegevoegde waarde is van SAP systemen voor het integraal aansturen van een productieorganisatie die bestaat uit diverse deelsystemen.

Ook ontwikkelde hij calibratie-modellen waarbij draai tabellen gebruikt worden bij de Excel voorbeelden om de financiële gevolgen snel te kunnen zien, van veranderingen in opbrengsten of kosten. Verder zorgde Geert Jan voor Zweedse vertalingen van de gedragsstijlscans en het toepassen van deze gedragsstijlscans in zijn Zweedse netwerk.

Geert-Jan van Stiphout: een aimabele persoonlijkheid

Het betekent ook het einde aan een persoonlijke vriendschap, die in 2005 begon met een reis naar Malawi, vergezeld van een kleine groep studenten van mijn Hogeschool. Het was het begin van het microkredietsysteem met het netwerk van studenten in Malawi & Burundi, gekoppeld aan studenten van de Hogeschool. Dat bestond al vóórdat de Nobelprijs van de Vrede ervoor toegekend werd aan Muhammad Yunus’ microkrediet systeem in 2006. Geert –Jan was ook betrokken bij deze microprojecten. Zo logeerde de Nederlandse consul in Malawi, Margriet Sakranie, met haar echtgenoot bij hem thuis. Voor de studenten van de Hogeschool betekende het een authentieke leeromgeving waarin ondernemerschap in Afrika werd gestimuleerd en gemonitord in een multicultureel netwerk. Jarenlang ook in de praktijk gekoppeld aan de organisatie -toen ook door studenten- van het Full Colour Festival in Emmen. Het is maar één voorbeeld uit vele van onze gemeenschappelijke passie voor ondernemend onderwijs.

Op 22 juli hebben we in Emmen afscheid genomen, in een dienst, die vanwege het corona risico een besloten karakter had.

De herinnering aan een scherp, analytisch en altijd aimabel persoon blijft.
Wij wensen Dorien van Stiphout en de kinderen en kleinkinderen veel sterkte met het dragen van dit grote verlies.

Namens het hele team van LE-Network Holding BV
Henk Roelofs, directeur.

%d bloggers liken dit: