• Gastcollege “beter leren door simuleren” voor HAN Nijmegen economie docenten

  Op uitnodiging van Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN Nijmegen) verzorgde LE-Network op 16 December 2016 een gastcollege, waarin het simulatiespel als impactvolste leermethode centraal staat. Daarnaast werd de vereenvoudigde ondernemerschap spelsimulatie voor HAVO, VMBO en MBO getest. Daaruit blijkt dat extrovert gedrag loont (… lees meer hierover).

  Tijdens de gastcollege van Henk Roelofs werd o.a. ingegaan op de kenmerken van ondernemend onderwijs, ondernemend gedrag en speelden de studenten twee spelversies van het ondernemerschapspel LE-Game.

  Een middag waarin de toekomstige Economie Docenten het ondernemerschap ervoeren. Ze speelden eerst een spelversie ter introductie, zodoende waren ze onbewuste en onbekwame ondernemers. Daarna werd in de tweede spelversie de economische processen geregistreerd middels transactieformulieren.

  Papierwerk is afschuwelijk, een ramp.

  Hierdoor werd in LE-Game, naast het kenmerkende onderhandelen en deals afsluiten nu ook administratieve processen toegepast. Transacties met BTW werden over en weer met formulieren bevestigd en daarmee kon ook de Belastingdienst meedoen met de BTW afdracht. Door deze registratieprocessen vermindert de karakteristieke hectiek zoals het kenmerkend is in het introductiespel. Men vond het dan ook minder opwindend maar aan de andere kant wel veel leerzamer.

  Mede door de spelervaring en de terugkoppeling van het geobserveerde gedrag, o.a. door een time-out omdat de studenten het leerproces vergaten door hun deelname aan het spel, en de resultaten van de gedragsstijlscan kregen de studenten inzicht in het effect van spelsimulaties in het leerproces.

  Zoals Confucius zei: Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud en ik doe en ik begrijp

  De redenen om spelsimulaties toe te passen in de lessen zijn:

  • Het is effectief
  • Het geeft een hands-on ervaring en heeft een betere en sneller effect
  • Het vergroot het referentiekader en verankerd ervaringen in het geheugen met de emoties
  • Het plaatst mensen buiten hun comfortzone

  Fotogallerij

  Meer foto’s van dit evenement vind u hier.

  Wat?

  LE-Game, ondernemerschapspel.

  Wie?

  Leerlingen van HAN Nijmegen.

  Waarom?

  Kennismaken met ondernemerschap.

  Wanneer?

  Maandag 16 December, 2016.

  HAN Hogeschool Nijmegen
  Kapittelweg 35
  6525 EN, Nijmegen


  vrijdag 16 december, 2016

  13:30 - 17:30

  Facebooktwittergoogle_pluslinkedin